Påske - Hva faen er det?

Jeg er sikker på at 90 prosent av dere ikke vet hvorfor vi feirer påske. (Jeg husket det heller ikke før jeg sjekket det opp på nettet. Haha.) De fleste av oss forbinder påsken med påskeegg og skolefri, langfredag, skjærtorstag og påskedag. Men hva er egentlig alle disse dagene som dukker opp i påsken. Og hva er påske? Jeg har svaret!

Påsken er sammen med julen den mest sentrale kristne høytiden, og vi feirer påske til minne om Jesu Kristi lidelse, død og oppstandelse. Slik som muslimene feirer ramadan en gang i året med "Sawm", har også de kristne sin store fastetid som starter på onsdag i den syvende uken før 1. påskedag, og varer i 40 dager. Dog er det ikke så mange som legger vekt på fasten lenger. Den kristne fasten innebærer perioder med bønn og stillhet i tillegg til at de troende holder seg unna underholdning, nytelse og fest. Viktigst er det uansett at fasten er en åndelig forberedelse og meditasjon. Faster du?

Forut for påsken markeres også "den stille uke", som kanskje mange av dere ikke har hørt om. Dette er i alle fall en betegnelse på tiden mellom palmesøndag og påskedag. Denne uken kalles også "den hellige uke" og "den store uke". Etter påskesøndag kommer påsketiden som varer fram til pinse.


Ord og uttrykk:

Palmesøndag:
Opptakten til feiringen av påsken starter med palmesøndag. I kristen tradisjon er palmesøndagen feiringen av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før korsfestelsen. Navnet palmesøndag kommer av evangelienes beretning om at folk strødde palmegrener foran Jesus da han red inn i byen.

Skjærtorsdag: Denne torsdagen i påsken feirer de kristne Jesu siste måltid med disiplene før korsfestelsen. Og det var slik vi startet innføringen av nattverden. Selve ordet skjærtorsdag kommer av norrønt og betyr "renselsestorsdag".

Langfredag: På langfredag markerer man i kristen tradisjon dagen da Jesus Kristus døde på korset. Navnet kommer av at denne dagen var Jesu lengste dag. Du har kanskje lagt merke til at på denne dagen er det forbudt å sende reklame på TV og i radio? Dette er nettopp fordi denne helligdagen håndheves svært strengt i Norge. Det samme gjelder påskedagen og andre påskedag.

Påskeaften: Denne dagen betyr "hellige lørdag" , og er dagen før påskedag. Tradisjonelt markerer man denne dagen på en stille måte, gjerne med faste og meditasjon.

Påskedag: Denne dagen kalles også første påskedag og feires til minne om Jesu oppstandelse. Dette er også dagen alle småbarn er spente på for å se om påskeharen har vært der med påskeegg.

Andre påskedag: I Norge er vi så heldig at dette også er en helligdag. Andre påskedag faller på første mandag etter påskedagen.

Visste du at for de fleste kristne er påsken vikrigere enn julehøytiden?Visste du hva påske var før du leste dette? Vær ærlig nå!
Ikke tro jeg er nerd eller noe som gidder å skrive dette, men har gått å tenkt på hva det var vi feirer påske for, og jeg klarte ikke å få det ut av hue mitt. Haha. Gå på skolen og imponer læreren nå!
Gleder du deg til påske?

HAHA!

Morten.


Vil DU tjene penger på bloggen din? Registrer deg på Frossle.com da vel. Det er kjempeenkelt! Trykk under, og du er i gang.
Frossle.com

16 kommentarer

Linn ♥

23.mar.2010 kl.10:30

Visste faktisk mye av dette. Men greit å bli påminnet alikevell :-D God påske!

Millie

23.mar.2010 kl.10:37

De fleste vet hva påsken handler om. Lærer det på skolen og det er mye på TV om påsken og hva det står for. Det at vi får påskeegg og skolefri er bare et pluss. fasten begynner jo etter fastelaven, det er jo derfor det er fete boller den dagen! *sigh*

Morten Larsen

23.mar.2010 kl.10:38

Millie: De fleste HAR lært det ja. Men de ferreste husker det. Just a refreshment!

✯ Monica ✯

23.mar.2010 kl.10:40

har faktisk glemt mye av det jeg xD

Men men.. ha en fin påskeferie :)

Morten Larsen

23.mar.2010 kl.10:46

Monica : Takk det samme.
Jeg visste en god del av dette fra før, men ikke alt, så greit med en liten påminnelse også. Selv har jeg aldri vært kristen så har aldri vært noe stort for meg denne påsketiden. Men er ikke imot kristendom heller, jeg er en person som den ene dagen har en tro innen kristendommen og ikke en tro dagen etter. Men jeg gikk på en søndagsskole fra jeg var 3 måneder gammel siden tante jobbet på det stedet til jeg var 12 år eller noe rundt der ca. Så jeg gikk der en god stund, derfor visste jeg en god del av dette fra før av. Men men, det er ikke noe jeg egentlig går rundt å tenker på, jeg tenker at påske for meg er stort sett det at jeg får påskeegg liksom, det tror jeg de fleste unge som faktisk får det tenker også.

Morten Larsen

23.mar.2010 kl.11:25

Linn Therese: Ja, de fleste forbinder det med påskeegg.

Linda Samuelsen

23.mar.2010 kl.18:07

Jeg visste det. Men jeg er jo i overkant smart også, da. :p

Morten Larsen

23.mar.2010 kl.19:54

Linda Samuelsen: Gjorde du IKKE :O

blondiepower

27.mar.2010 kl.20:27

Du er deilig <3

Charlotte R.T

30.mar.2010 kl.13:50

jeg visste noe av det.. men ikke så grundig som du skrev det:D

Cathrine Halvorsen

04.apr.2010 kl.15:24

jeg visste det ! :D btw; du meldte deg på topp 10 - blogg og design på den gamle bloggen min

(cathrinehalvorsen.blogg.no) Stikk innom den nye, og se hvordan du ligger ann på lista (:

Jeg vil helst være anonym!!

06.apr.2010 kl.21:45

Kul blogg,

men jeg syns du kunne spart deg den overskriften med Påske, hva faen er det eller hva det var for noe. Dette liker jeg ikke og jeg tror ikke jeg kommer til å lese på bloggen din i fremtiden...

Morten Larsen

07.apr.2010 kl.16:22

Jeg vil helst være anonym!!: okei ;P

S. André

08.apr.2010 kl.15:38

sv; Joja, man kan vel si det ;p haha!

Shusha

18.apr.2010 kl.03:29

va innom nette og surfe litt, so måtte jeg bare innom å se bloggen din :) bra jobbe og ønsker deg masse lykke til. :)

Skriv en ny kommentar

Morten Larsen

Morten Larsen

21, Trondheim

Hei, og velkommen til min blogg! Jeg er en gutt på 21 år som kommer fra Trondheim. Jeg blogger om alt mulig mellom himmel og jord. Trivelig å se deg på siden min! leser denne bloggen NÅ

Kategorier

Arkiv

hits